تبریز- بازار تبریز آنلاین- واریز پول خرید طلا به حساب یا کارت مشتریهای دیگر، نه تنها اسباب فرار مالیاتی طلافروشان را فراهم میکند، بلکه موجب میشود ۹درصد ارزش افزوده هم به جیب طلافروش برود تا در نهایت بخشی از آن به صورت علی الراس و به عنوان مالیات ستانده شود.
طلافروشی از مشاغلی است که به دلیل زرق و برق آن، بسیاری انتظار دارند مالیات سنگینی داشته باشد حال آن که بنابر اعلان رسمی، یک سوم کل واحدهای طلافروشی در کشور ما مالیات نمیپردازند. البته کاسبان این صنف هم حرفایی دارند که میگویند باید شنیده شود.
شاید شما هم از کسانی باشید که با شنیدن این خبر تعجب کردید؛ «۳۴ درصد از کل واحدهای طلافروشی در کشور ما مالیات نمیپردازند»؛ به ویژه اگر جزو کارمندانی باشید که هر ماه قبل از دریافت حقوق کمرمقتان، مالیات بر درآمد به طور خودکار از آن کسر میشود و اولین چیزی که به ذهنتان خطور میکند این است که «این عادلانه نیست»
تیرماه امسال بود که «مهدی موحدی بکنظر» سخنگوی سازمان امور مالیاتی خبر داد از ۲۳ هزار واحد فعال طلا و جواهرفروش در کشور، حدود ۸ هزار واحد مالیاتشان در حد صفر است.
به گفته موحدی، ۴ هزار و ۶۰۰ واحد صنفی طلافروش بین صفر تا ۵ میلیون تومان و ۴ هزار و ۶۸۰ واحد نیز بین ۵ تا ۱۵ میلیون تومان مالیات پرداخت کردهاند؛ به عبارتی رقم پرداختی ۷۰ درصد از اعضای صنف طلا و جواهر کشور کمتر از ۱۵ میلیون تومان بوده است.
خرید و فروشهای خُرد مثلا زیر پنج میلیون تومان در برخی طلافروشیها یا دریافت بیعانه هنوز از طریق کارتخوان انجام میشود تا گردش حسابی که مورد محاسبه قرار میگیرد خالی از عریضه نباشد.
مالیات به عنوان یکی از پایدارترین درآمدهای دولت، میتواند بخش مهمی از منابع بودجه را تامین کند. قانون مالیاتهای مستقیم، مالیاتستانی از درآمد مشاغل را پیشبینی کرده است. برابر قانون هر فعالیتی که به درآمد منجر بشود، مشمول مالیات خواهد بود. بر این مبنا، طلافروشها هم مودیان مالیاتی محسوب میشوند و از فعالیت آنها در چارچوب قانون مطالبه مالیات میشود.
از دید بسیاری، طلافروشها به عنوان صنفی که کمتر از حساب و کتاب کارشان میشود سر درآورد، تافته جدا بافتهای از باقی کسب و کارها نیستند. البته بخش هنری این صنف یعنی طلاسازان را که متخصص کارشان هستند، نسبتا میتوان از این گزاره فاکتور گرفت ولی در بخش درآمدی، سازمان امور مالیاتی باید از درآمدشان تشخیص درستی داشته باشد و بر همین مبنا از آنها مالیات مطالبه کند؛ وضعیتی که اگر به سراغ برخی طلافروشان برویم اتفاقا مطالبه خودشان هم هست.
به گفته سخنگوی سازمان امور مالیاتی، بعضی طلافروشان مانند برخی از پزشکان و وکلا، کارتخوان صنفهای دیگر نظیر سوپرمارکت یا دستفروشان را تهیه کرده و به سبب مالیات کمتر، از آن بهره میبرند.
در این معاملات غیرشفاف طلا، در حالی طلافروشها ۹درصد ارزش افزوده طلا را در فاکتور لحاظ و از مشتری مطالبه میکنند که آن ۹ درصد را بر خلاف دستورالعملهای سازمان مالیات، به حساب دولت واریز نمیکنند. به عبارتی واریز پول خرید طلا به حساب یا کارت مشتریهای دیگر، نه تنها اسباب فرار مالیاتی طلافروشان را فراهم میکند، بلکه موجب میشود ۹درصد ارزش افزوده هم به جیب طلافروش برود تا در نهایت بخشی از آن به صورت علی الراس و به عنوان مالیات ستانده شود.
در حالی که سازمان امور مالیاتی به دنبال شفافیت و راههای مختلف و متنوع در شناسایی فرارهای مالیاتی است و در همین راستا سامانه سوتزنی را فعال کرده تا مردم گزارشهای تخلف خود را ثبت کنند، ولی هنوز راهکاری برای مقابله با اینگونه فرارهای مالیاتی دستکم در حوزه صنف طلا اتخاذ نکرده است. البته در این میان باید صدای طلافروشها و مطالباتشان در مورد مالیات را هم شنید و نگرانیهایشان را در این خصوص لحاظ کرد و بعد بهطور جدی در برابر هرگونه فرار مالیاتی ایستاد.