تبریز- بازار تبریز آنلاین - نویستده: موسی کاظم زاده - دانشگاه تبریز در بین دانشگاههای کشور در خط مقدم هشت سال دفاع مقدس بوده است، به طوریکه به خاطر شهادت 22 تن از دانشجویان این دانشگاه، بر اثر یورش وحشیانه رژیم بعثی به دانشکده فنی آن در حال حاضر دانشگاه تبریز در بین دانشگاههای ایران به مشهدالشهدای دانشگاههای کشور مطرح است.
در واقع یکی از این دانشگاههای تأثیرگذار در سرنوشت پیروزی انقلاب اسلامی و دوران هشت سال دفاع مقدس، دانشگاه تبریز بوده که به عقیده کارشناسان و به خصوص بر اساس مستندات و مدارک موجود این دانشگاه در مقایسه با سایر دانشگاه های کشور در دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی و به ویژه دفاع مقدس، نقش تعیین کننده و پر رنگتری داشته است.
از سویی از زمان شکل گیری نهضت و قیام امام خمینی(ره) در سال 1342 و تا به امروز همه احاد و اقشار مختلف مردم با تقدیم خون هزار شهید این نهال نوپا؛ تبدیل به درخت تنومندی شده است. دانشگاه تبریز نیز در همان اوایل این نهضت به عنوان عضو کوچکی از این خانواده در آبیاری این درخت سهم تعیین کننده ای داشته که تقدیم هفت شهید در این راه مصداق این واقعیت است.
در این میان شهادت شهید محمد تجلا و شهید محمد باقر رنجبر آذرفام در قیام 29 بهمن 1356 و شهادت شهیدان محمد غلامی و پرویز میرزایی در روز 18 اردیبهشت 1357 در محوطه دانشگاه، حکایت از پیشتازی دانشگاهیان دانشگاه تبریز در سنگر مبارزه با رژیم استبداد پهلوی را نشان میدهد. شهادت شهید حسن بخشایش در حادثه هفتم تیر و شهید ناصر زمانلو در یک عمل تروریستی را میتوان از جمله دیگر شهدای این دانشگاه در اوایل شکل گیری این انقلاب بیان کرد.
بدون شک بر همین اساس میتوان گفت که پیشگامی در نهضت انقلاب اسلامی، تقدیم اولین شهید در قیام 29 بهمن، شروع انقلاب فرهنگی از این دانشگاه و به خصوص پشتیبانی علمی و تجهیزاتی از رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس از جمله افتخارات دانشگاهیان دانشگاه تبریز، در صحنههای خطیر انقلاب اسلامی بوده است.
بدون شک بر همین اساس میتوان گفت که پیشگامی در نهضت انقلاب اسلامی، تقدیم اولین شهید در قیام 29 بهمن، شروع انقلاب فرهنگی از این دانشگاه و به خصوص پشتیبانی علمی و تجهیزاتی از رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس از جمله افتخارات دانشگاهیان دانشگاه تبریز، در صحنههای خطیر انقلاب اسلامی بوده است.
البته نباید فراموش کرد که دانشگاه تبریز، از گذشته تا به امروز، بزرگانی زیادی را در عرصههای مختلف نظامی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برای سربلندی، سرافرازی و شکوفایی کشورمان تربیت کرده، که نمونه بارز آن سرداران و فرماندهان شهید دفاع مقدس است که در این راه هشت شهید تقدیم انقلاب کرده است.
سرداران شهید مهدی باکری، فرمانده 31 لشکر عاشورا و محمد حسن کسایی، فرمانده گردان انصار جهاد سازندگی از جمله فارغ التحصیلان و سرداران شهید دیگری همچون حسین امین مقدم، فرمانده واحد عملیات، عبدالکریم بلادی قناد، فرمانده گروهان، محمد حاتمی، معاون گردان، کاظم حجازی فر، فرمانده گردان، عسگر خلفی کشکی، معاون گردان و باباعلی دهقان، جانشین فرمانده گردان از دانشجویان این دانشگاه بودند که با ایمان و عمل و با روش های ابداعی در جنگ تمامی معادلات نظامی و سیاسی جهان را بر هم زدند و نشان دادند که با ایمان به خدا میتوان با کمترین امکاتات در مقابل دشمن تا دندان مسلح که از سوی همه ابرقدرتها و دولت های بزرگ حمایت میشود، ایستادگی کرد و پیروز شد.
افزون بر آنچه گفته شد، دانشگاه تبریز در طول هشت سال دفاع مقدس نزدیک 110 شهید تقدیم این نظام کرده کرده اند که شهادت 22 تن در دانشکده فنی این دانشگاه از جمله آنها است که این شهدا سند غرور و غیرت دانشجویان دانشگاه تبریز است.
27 دی ماه سال 1365 در تقویم دانشگاه تبریز سالروز هجوم وحشیانه رژیم معدوم بعثی عراق به دانشگاه و بمباران دانشکده فنی این دانشگاه نام گرفته است. در واقع در 27 دیماه سال 1365 بود که دانشجویان دانشکده فنی این دانشگاه به خاطر پشتیبانی از رزمندگان دفاع مقدس در اثر بمباران شبانه جنگنده های رژیم بعث عراق به شهادت رسیدند. به سخن دیگر علت اینکه در حال حاضر دانشگاه تبریز به عنوان «مشهدالشهدای دانشگاههای کشور»، مطرح میشود، به خاطر شهادت 22 تن از دانشجویان این دانشگاه، بر اثر یورش وحشیانه رژیم بعثی به دانشکده فنی این دانشگاه بوده است.
در کنار موارد بیان شده، گفته میشود دانشگاه تبریز در طول هفت دهه فعالیت خود فراز و نشیب ها و روزهای تلخ و شیرین بسیاری را پشت سر گذاشته ولی هیچ کدام از این وقایع و حوادث به اندازه شب 27 دی سال 1365 برای این دانشگاه مقدس و با عظمت نبوده، چرا که در این شب با عروج 22 کبوتر خونین بال برگ زرین دیگری به تاریخ افتخارات دانشگاه تبریز میافزاید که نام آن برای همیشه و در همه حال دوران ها ماندگار نموده است.
بر این اساس، در آن شب در پی بمباران 22 تن از دانشجویان و کارکنان دانشگاه تبریز (شهید هاشم اخترشمار، شهید عباس ارشدیپور، شهید بیاضعلی اسدیفرد، شهید یعقوب اسماعیلزاده جیقه، شهید سعید امیرخانی، شهید مهدی امیرکاظمی، شهید سیدمحسن امین جواهری، شهید مرتضی جابری، شهید عادل جعفری نویمیپور، شهید ایرج (سجاد) خلوتی، شهید حسین رضاپور، شهید علیرضا رضوانجو، شهید مرتضی زمانپور نیاوران، شهید حسین شیرین سرند، شهید شیرزاد شریفی، شهید صدیار صفری، شهید علی فصیح کجابادی، شهید رحمان قفلگری، شهید علیرضا کریمی وفاییپور، شهید محسن محمدی غریبانی، شهید فؤالدین محمودی نیا دهشتران و شهید حمیدرضا ملکوتیخواه) که در حال پشتیبانی برای رزمندگان دفاع مقدس بودند، به شهادت رسیدند.
این در حالی است دانشگاه تبریز در جنگ شهرها یعنی در بمباران هوایی سه نفر از دانشجویان و کارکنان خویش را نیز تقدیم این انقلاب میکند. از سوی دیگر کارشناسان و تحلیلگران این حوزه بر این باور هستند که دوران دفاع مقدس سند غرور ملت ایران است، که بخش اعظم این افتخارات را در آن دوران جامع دانشگاهی بدست آوردهاند، تقدیم حدود 4 هزار شهید دانشجو در 218 رشته از 106 دانشگاه دلیل برای اثبات این مدعاست.
در این میان تعداد دانشجویان شهید استان آذربایجانشرقی 312 تن بوده، که برای دانشگاه تبریز افتخار است که از این تعداد، نزدیک 150 دانشجوی شهید از این دانشگاه تقدیم انقلاب شده است.
حال از این حیث، از خود میپرسیم، چرا این شهدای دانشجو و دانشگاه در آن برهه از زمان سنگر علم و دانش را رها کرده و در سنگر دفاع مقدس به نظام نوپای انقلاب اسلامی ایران خدمت کردند، به دیگر سخن این شهدا جان خویش را فدا کردند، تا اینکه ارزش های ناب اسلامی زنده بماند و به تعبیر قرآن شهدا در راه مقدس که همان فی سبیلالله است، کشته شدند، تا اینکه اسلام، قرآن و حدیث حفظ گردد.
بدون شک، این دانشجویان شهید درس های زیادی برای تمام جوامع بشری یاد دادند که در هیچ دانشگاه و مدرسهای تدریس نشده و نخواهد شد، به طوریکه رشادت و ایثار اینها؛ امروزه الگوی برای سایر دانشجویان مبارز در سایر کشورهای منطقه و جهان و در این میان مبارزات ملتهای آزاده علیه استکبار جهانی شده است.
در نهایت در جمعبندی این گزارش و تحلیل فقط به پیام حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی به کنگره شهدای دانشجو در سال 1381 اشاره میکنم که ایشان از آنان به عنوان سرآمدان ایمان و ایثار آگاهانه یاد و تأکید کردند: امروز که دشمنان کمین گرفته نظام اسلامی درصدد از رونق انداختن جهاد و شهادت میباشند، دانشجویان عزیز و همه جوانان باید این عامل قدرت ملی و شاخص ایمان خالصانه را از دست ندهند و آنرا بزرگ بشمارند.