تبریز- بازار تبریز آنلاین-نویستده: موسی کاظم زاده - نحوه استخراج طلا از معدن طلای اندریان در استان آذربایجان شرقی در سال های اخیر به خاطر ایجاد مسایل و چالش های زیست محیطی در منطقه، هر از گاهی از سوی برخی رسانه ها خبرساز و رسانه ای میشود.
این روزها خبری به نقل از«مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی» منتشر شده که اعلام کرده« معدن زرین داغ آستارگان (اندریان) بهدلیل آلایندگی محیط زیستی با توجه به مستندات آلودگی در محاکم عالی استان محکوم به پرداخت جریمه نقدی شده است».
به گفته این مقام مسئول؛« مطابق پیگیریهای مستمر اداره حقوقی محیط زیست استان و با توجه به مستندات آلودگی از طریق نتایج بدست آمده آزمایشات، در خصوص نشت محلول سیانید و آلوده شدن اراضی ملی با محلول مزبور خسارت وارده بر محیط زیست طبق نظریه کارشناسان رسمی تعیین شد».
این مقام تاکید کرده« پس از طی مراحل قانونی از طریق مراجع قضایی استان که منجر به صدور رای محکومیت بدوی با وجود اعتراض از طرف شرکت مذکور محکومیت قطعی در دادگاه تجدید نظر استان صادر و معدن زرین داغ آستارگان به پرداخت مبلغ تقریبی ۴ میلیارد ریال محکوم شده است».
بر اساس اخبار منتشر شده، برای استخراج طلا از معدن طلای اندریان از مواد سمی و سیانور استفاده میشود که به عقیده کارشناسان و فعالان محیط زیست، این مواد برای محیط زیست، ساکنان این منطقه، زیست گیاهان و جانداران خطرناک بوده است!
با این وجود روش استحصال طلا از این معدن، روش هیپ لیچینگ روش معمول برای استخراج طلا در معادن کم عیار بوده، در این روش از سیانید سدیم برای جداسازی طلا از سنگ استفاده میشود که به گفته کارشناسان دارای آلودگی به نسبت پایین است که علت آن استفاده در محیط بسته کاری است.
با این وجود فعالیت های اکتشافی در محدوده معدن طلای «اندریان» از سال ۱۳۷۲ توسط شرکت منطقه ای معادن آذربایجان آغاز شد و اکنون نیز شرکت معدنی «زرین داغ آستارکان» با همکاری و سرمایه گذاری «شرکت پروژه زمین شناسی معدنی» از کشور گرجستان با هدف استخراج سالیانه ۱۴۰۰ هزار تن کانسنگ طلا و تولید طلا به روش «هیپ لیچ» ادامه دارد.
از سویی این معدن در محدوده جنگل های بکر و زیبای ارسباران، به رغم انجام پایش های زیست محیطی در این معدن و اطمینان دادن مقام های ارشد استانی و دانشگاهی مبنی بر آلوده نبودن آن، در سال های اخیر از جمله معادن بحث برانگیز، چالش مردم منطقه، مسوولان و فعالان محیط زیست تبدیل شده است.
براساس آمارهای منتشر شده، بیش از ۶۵۰ واحد معدن در استان آذربایجان شرقی وجود دارد که از این تعداد بیش از 400 مورد آن فعال بوده و حداقل ۱۰ نوع ماده معدنی این استان از جمله کانیهای فلزی بسیار گرانبهایی چون مس، طلا، مولیبدن، نفلین سینیت و ... در سطح ملی مطرح است که امیدواریم با بکارگیری تکنولوژی مناسب و استاندارد، به روز و نوین روز، کمترین آسیب های زیست محیطی را متحمل شویم.
ناگفته نماند، شهرستان ورزقان یکی از شهرهای مهم معدنی استان آذربایجان شرقی است که به خاطر وجود معدن مس سونگون، معادن طلای اندریان و مزرعه شادی و دیگر معادن به شهرستان طلایی استان مطرح بوده است.
شهرستان ورزقان به خاطر وجود معدن مس سونگون، معادن طلای اندریان و مزرعه شادی و دیگر معادن به شهرستان طلایی استان مطرح بوده و در این راستا ایجاب مي نمایـد، کـه مـردم این منطقـه از این نعمـت خـدادادي در کنـار زیان هاي زیسـت محیطی ناشـي از آن بهره منـد شوند.
نکته قابل تامل در این راستا اینکه شهرســتان ورزقــان بــا وســعتي معــادل 2368,13 کیلومترمربــع، که در حدود 5,29 درصــد از کل مسـاحت اسـتان آذربایجان شرقی را بـه خـود اختصـاص داده، و در واقع این شهرستان با داشتن منابع عظیم مختلف از جمله مواد معدنی فراوان، طبیت بکر و زیبا، ظرفیت بالا در حوزه های گردشگری، کشاورزی، دامداری و ... به عنوان سرزمین گنجهای پنهان ایران مطرح است. ولی با این اوصاف، به نظر میآید، در سالهای اخیر برخی نامهربانیها، سوء مدیریت ها، بلایای طبیعی باعث شده، شهرستان ورزقان از داشتن حداقل امکانات و زیرساختهای لازم محروم باشد و همچنان چشم انتظار همت مسوولان و مدیران است که توجه ویژهای به توسعه همهجانبه این شهرستان با توجه به ظرفیتهای بالقوه این منطقه داشته باشد.
از این رو؛ وجـود این همه معادن غنی و از جمله آنها معادن طلاي اندریان و اسـترگان و مزرعه شـادی و به ویژه معـدن عظیم مس سـونگون که به عنـوان یکـي از بزرگترین معادن مـس، ایجاب مي نمایـد، کـه مـردم این منطقـه از این نعمـت خـدادادي در کنـار زیان هاي زیسـت محیطی ناشـي از آن بهره منـد شـده و ایـن صنعت در ایجـاد اشـتغال، درآمدزایی و توسـعه پایدار شهرسـتان نقـش مهمي را ایفـا نماید.