استاد جامعه شناسی دانشگاه تبریز گفت:جامعه چشم به هماهنگی نهادهای داوری با احترام به اصل استقلال آن دوخته است، دود عدم هماهنگی بر چشم مردم فرو خواهد رفت.
به گزارش بازار تبریز آنلاین؛ دکتر محمد عباس زاده، استاد جامعه شناسی دانشگاه تبریز در سالروز استقلال کانون های وکلای دادگستری و روز وکیل مدافع، گفت: تیم داوری حداقل متشکل از سه عنصر مهم متهم، وکیل و قاضی است؛ استقلال در بیان نظرات هر سه مورد مهم است؛ از منظر انسانشناسی داوری، ضعف در شکل گیری روایت بین سه عنصر یاد شده؛ نهادهای داوری را در بین شهروندان به نهاد های نامردمی تبدیل و افکار عمومی را مشوش خواهد کرد.
به گفته وی یکی از بحث های اصلی در بحث عناصر داوری، خشونت نمادین است؛ منظور خشونتی است که به دست خود عامل بر هم صنفان وارد میشود؛ بپذیریم برخی از وکلای امروز از جمله قضات دیروز بودند که در شکل گیری روایت بین خود، وکلا، کارشناسان رسمی و ... شاید چندان موفق نبوده اند.
استاد جامعه شناسی دانشگاه تبریز در بخش دیگر سخنان خود با تاکید بر اینکه نهاد های داوری اولین ضربه را از خود خورده است، خاطر نشان کرد:دومین عامل، ضعف در تعامل بین نهادهایی چون کانون های وکلای دادگستری، وکلای مرکز، وکلای قوه قضاییه، قضات دادگستری و ... است که بر امر داوری سایه افکنده است.
وی افزود: سومین عامل، رسانه های دیداری، شنیداری و مخصوصا جعبه تلویزیونی با ارایه فیلم ها و سریال ها در قالب طنز هست که گاها افکار عمومی را دقیق شکل نمیدهد.
به گفته وی چهارمین عامل، ضعف فرهنگ شهروندی از جمله دانش عمومی شهروندان پیرامون موضوعات یاد شده است. همه این عوامل رابطه دیالکتیکی با هم دارند. اگر موارد یاد شده در کنار هم- نه در مقابل هم قرار بگیرند-، نه قاضی خطا میکند و نه وکیل و نه افکار عمومی اشتباه فکر میکنند.
دکتر عباس زاده اظهار داشت: یقین بدانید مردم، قدر قضات با وجدان، وکلای مردمی اعم از کارشناسان رسمی و ... را میدانند.
وی افزود: سرمایه قضایی بخشی از سرمایه اجتماعی است، این را باید همه ی قضات و وکلا و .. بدانند و باید نگران باشند به این موضوع که مبادا سرمایه اجتماعی مردمی را از دست بدهند، سرمایه اجتماعی به سان پرده است که اگر برافتد، شان داوری هم نزول خواهد کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تبریز خاطر نشان کرد: جامعه چشم به هماهنگی نهادهای داوری با احترام به اصل استقلال آن دوخته است، دود عدم هماهنگی بر چشم مردم فرو خواهد رفت؛ بیش از پیش، مدافع حقوق ملت باشیم.