بازار تبریز آنلاین - فرش دستباف کشور تنها گرفتار تحریمهای خارجی نیست بلکه به گفته فعالان صنفی این حوزه، مصوبههای غیرکارشناسانه سالهای گذشته بیشترین ضربه را بر پیکر این صنعت فرهنگی وارد آورده است.
کاهش شدید صادرات فرش دستباف ایران موضوعی بود که رسانهها در روزهای گذشته به آن توجه نشان دادند و به نقل از نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف نوشتند: تحریمهای داخلی و خارجی باعث شد که صادرات فرش عملا صفر شود.
«حامد چمن رخ» به خبرگزاری «مهر» گفته است: برآوردها نشان میدهد که در ۹ ماهه ۱۴۰۲ در مجموع ۳۵ میلیون دلار صادرات فرش دستباف داشتهایم و این در حالی است که در سالیان دور ۵۰۰ میلیون دلار صادرات داشتیم. حتی در حدود سال ۱۳۷۴ حدود ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار صادرات فرش دستباف صورت گرفته بود. بنابراین در حال حاضر صادرات فرش دستباف عملا صفر است.
به گفته این چهره صنفی، مقرر شده در سال ۱۴۰۳ رویه بازگشت ارز صادراتی برای حوزه فرش دستباف مجدد فعال شود.
پس از این اظهارات، «ایسنا» هم با استناد به آمار گمرک کشور نوشت: صادرات فرش دستباف ایران از ۴۲۷.۳ میلیون دلار در سال ۱۳۹۱ به ۵۰.۷ میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ رسیده است. بر این اساس، سهم صادرات فرش دستباف ایران از کل صادرات غیرنفتی، از ۱.۳ درصد در سال ۱۳۹۱ به ۰.۰۹ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است. متوسط رشد سالانه ارزش صادرات فرش دستباف ایران به نقاط مختلف جهان طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱ برابر با منفی ۱۹ درصد بوده است.
همچنین بر اساس آمار گمرک در سال ۱۴۰۱، کشورهای آلمان با سهم حدود ۱۷.۶ درصد، امارات متحده عربی با سهم حدود ۱۷.۲ درصد، کشور چین با سهم حدود ۱۶.۲ درصد و پاکستان با سهم حدود شش درصد از ارزش کل صادرات فرش دستباف، عمده مقاصد صادراتی این محصول بودهاند.
پیش از این هم یکی از گزارشهای معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران به این نکته اشاره کرده بود که سهم ایران از صادرات فرش دستباف در جهان در دوره ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۲ کاهش یافته و از ۲۵.۵ درصد به ۷.۴ درصد رسیده و در همین دوره زمانی سهم رقبای ایران از جمله هند، چین، نپال و پاکستان در حال افزایش بوده است.
«عبدالله بهرامی» مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای تولیدکنندگان فرش دستباف ایران هم درگفتوگویی با ایرنا درباره وضعیت فرش دستباف ایران و صادرات آن اعلام کرده است.
«از زمانی که فرش به عنوان یک صنعت دیده شد تا سال ۱۳۹۷ ایران رده و جایگاه نخست را هم از لحاظ میزان صادرات و هم تنوع تولید و هم همه مزایای این صنعت داشت به تعبیر دیگر تمام دنیا ایران را با فرش میشناختند اما متاسفانه از سال ۱۳۹۷ به دو دلیل عمده ما شاهد از دست رفتن جایگاه ایران بودیم. دلیل نخست تحریمهایی بود که دولت ترامپ علیه کشورمان وضع کرد. این تحریمها به طور مستقیم شامل ۲۵ درصد از صادرات کشور شد. ما در کل سالانه حدود ۶۰ تا ۸۰ میلیون دلار صادرات فرش به کشور آمریکا داشتیم. این صادرات تحریم شد و ۲۵ درصد از بازار را از دست دادیم».
« وقتی صادرکنندگان، صادرات انجام ندهند صدرصد تعداد بافندگان کاهش پیدا خواهند کرد. در حال حاضر اگر آمار گمرک بررسی شود میبینیم که در دهه اخیر با توجه به تمام تحریمهایی که داشتیم باز آمار صادرات از ۴۰۰ میلیون پایینتر نمیآمد اما این مشکلی که تحریم داخلی ایجاد کرد، صادرات را به۶۰ میلیون دلار رساند. این روند کاهشی از سال ۱۳۹۸ تا الان ادامه دارد و متاسفانه باز کاهش صادرات داشتیم. موتور محرکه تولید، صادرات است صادرات که متوقف شد یک میلیارد دلار به یک بیستم تبدیل میشود. در این صورت صادرکننده فرش نمیخرد، تجار هم تمایلی به خرید ندارند.
اگر قبلا تعداد بافندگان ما ۲ میلیون نفر بودند در حال حاضر به هفتصد هزار نفر رسیدهاند. تولید سالانه فرش که دهههای گذشته ۶ میلیون مترمربع بود حالا به ۲ میلیون متر مربع تولید کاهش یافته است و این سیر نزولی ادامه دارد».
در حال حاضر بازارها راکد است. با گذر از بازار خیام به خوبی میتوان این وضعیت را به چشم دید. از ۵۰۰ مغازه تنها ۳۰ حجره فعال است.
مسئولان این نکته را باید بدانند و به آن اهمیت بدهند که بافندگی، شغل مکمل کشاورزی و دامپروری است کشاورز شش ماه بیکار است، فرش باعث میشود که این دوره به بیکاری سپری نشود و روستاییان به طرف شهرها مهاجرت نکنند. بنابراین رونق فرش باعث افزایش درآمد اقشار پایین میشود و از مهاجرت جلوگیری میکند.
فرش دستباف تنها کالایی است که ۸۰ درصد ارزش افزوده دارد و ۹۵ درصد صادرات محور است. این توانمندی که خدا به ایرانیان داده و ظرفیتهای بزرگی که از نظر عملی و طرح و نقشه به ایرانیان داده به هر کشوری میداد به به هیچ وجه به سمت و سوی چاههای نفت نمیرفت.