تبریز - بازار تبریز آنلاین- یحیی لطفینیا _ کارشناس اقتصادی - اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میان دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) از جمله پیوندهای اقتصادی منطقهای است که ایران در تلاش است به عضویت آن درآید. اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک سازمان بین المللی برای ادغام اقتصاد منطقهای است که شخصیت حقوقی بینالمللی دارد.
واقع اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از مهم ترین گروهبندیها در همسایگی ایران است که دارای نقاط مشترک فرهنگی، سیاسی و ژئوپولیتیک با ایران بوده و از اهمیت ویژهای برای این کشور برخوردار است. توافق با اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از مهمترین تجربههای جدی ایران در توافق با یک اتحادیه اقتصادی منطقهای و یکی از کاملترین و مفصلترین موافقتنامههای تجاری ایران است.
_ در پایان سال ۲۰۲۲، ایران با جمعیت ۸۹ میلیون نفری، سهم ۴۹ درصدی از جمعیت اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارد؛ در واقع با اضافهشدن ایران به این اتحادیه ظرفیت جمعیتی آن به میزان ۴۹ درصد افزایش خواهد یافت.
_ در پایان سال ۲۰۲۲، ایران با تولید ۳۸۹ میلیارد دلاری، سهم ۱۵.۲ درصدی از تولید اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارد؛ با اضافهشدن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ظرفیت تولیدی آن افزایش ۱۵ درصدی خواهد داشت.
_ در پایان سال ۲۰۲۱، ایران با صادرات ۸۲ میلیارد دلاری، سهم ۱۲.۲ درصدی از صادرات اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارد. با اضافهشدن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ظرفیت صادراتی آن افزایش ۱۲.۲ درصدی خواهد داشت.
_ در پایان سال ۲۰۲۱، ایران با واردات ۷۷ میلیارد دلاری، سهم ۱۶ درصدی از واردات اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارد. در واقع با اضافهشدن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ظرفیت تولیدی آن افزایش ۱۶ درصدی خواهد داشت.
هدف این اتحادیه، ایجاد فضای واحد اقتصادی، توسعه بازار مشترک و دستیابی به حرکت آزاد کالا، سرمایه، خدمات و مردم در بازار واحد کشورهای عضو، کاهش قیمت کالاها با کاهش هزینههای حملونقل مواد خام، ترویج رقابت سالم در بازار مشترک، سیاستهای مشترک در کشاورزی، انرژی، فناوری و حملونقل اعلام شده است.
اکنون پس از حدود ۶ سال مذاکره، نخستین توافقنامه تجارت آزاد ایران با اوراسیا در آستانه تحقق است. از لحاظ متغیرهای مورد بررسی (جمعیت، تولید، صادرات و واردات) اتحادیه اقتصادی اوراسیا به طور کامل تحت سلطه روسیه قرار دارد.
با اضافهشدن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ظرفیتهای جمعیتی (۱۹ درصدی)، تولیدی (۱۵.۲ درصدی)، صادراتی (۱۲.۲ درصدی) و وارداتی (۱۶ درصدی) افزایش خواهد یافت، از طرف دیگر بر ظرفیتهای اقتصادی ایران نیز افزوده خواهد شد.
در واقع با ظرفیتهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران، انتظار میرود با عضویت کشورمان در این اتحادیه، میتوان انتظار افزایش پیوندهای منطقهای ایران با کشورهای همسایه، کاهش آسیبپذیری و افزایش تابآوری اقتصاد ملی در مواجهه با تحریمهای اقتصادی را داشت. علاوه براین، قدرت چانهزنی کشور در مواجهه با کشورهای غربی در موضوعهای محل مذاکره و مناقشه مانند برنامه هستهای خواهد شد.
در پایان نیز هزینه تحریم را برای کشورهای تحریمکننده افزایش خواهد داد. علاوه بر این، منجر به ایجاد شکاف در ساختار تحریمهای اقتصادی به دلیل فقدان همراهی کشورهای عضو پیمانهای مشترک خواهد شد.