بازار تبریز آنلاین - ترکیه یکی از همسایگان مهم ایران در منطقه بوده و از نظر موقعیت جغرافیایی و بازارهای توسعهیافته که در اختیار دارد، ارتباطات تجاری با آن بسیار ارزشمند است. این دو کشور همواره از شرکای تجاری مهم هم تلقی شدهاند. ترکیه برای ایران هم در صادرات و هم در واردات شریک مهمی محسوب شده و سهم قابل توجهی از تجارت ایران را به خود اختصاص داده است.
واردات:
در سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ واردات ایران از ترکیه از نظر ارزش، روند صعودی داشته بهگونهای که از ۲.۶ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۷ به ۶.۱ میلیارد دلار در پایان سال ۱۴۰۱ رسیده است. در مدت یادشده، سهم واردات ایران از ترکیه تقریبا ثابت و برابر ۱۰ درصد بوده؛ بیشترین سهم با ۱۱.۴ درصد برای سال ۱۳۹۸ و کمترین سهم با ۶.۲ درصد برای سال ۱۳۹۷ بوده است.
با توجه به عملکرد ۹ ماهه ابتدایی امسال، انتظار میرود در پایان سال میزان واردات از ترکیه به ۷ میلیارد دلار برسد که سهمی نزدیک به ۱۰.۹ درصدی از کل واردات ایران را داشته باشد. در واقع همزمان با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای اقتصادی و رویکرد توجه به کشورهای همسایه و خنثیسازی تحریمها توسط ایران، سهم و نقش ترکیه به عنوان یکی از کشورهای مهم همسایه در تجارت خارجی ایران افزایش یافت.
صادرات:
در سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ صادرات ایران به ترکیه از نظر ارزش روند صعودی داشته، بهگونهای که از ۲.۴ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۷ به ۷.۶ میلیارد دلار در پایان سال ۱۴۰۱ رسیده است. همزمان با افزایش ارزش صادرات ایران به ترکیه، سهم این کشور از صادرات کالای ایرانی در سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ روند صعودی داشته است.
بیشترین سهم با ۱۴ درصد برای سال ۱۴۰۱ و کمترین سهم با ۵.۳ درصد برای سال ۱۳۹۷ بوده است. با توجه به عملکرد ۹ ماهه ابتدایی امسال، انتظار میرود در پایان سال ۱۴۰۲ میزان صادرات به ترکیه به ۴.۴ میلیارد دلار برسد که سهمی نزدیک به ۹ درصدی از کل صادرات ایران را در اختیار خواهد داشت.
در ۹ ماهه امسال ۲۸۵ هزار تن روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب، خام به ارزش ۴۴۸ میلیون دلار از ترکیه وارد شده است. دومین کالای وارداتی از ترکیه طلا با وزن ۶ تن با ارزش ۳۹۳ میلیون دلار بوده؛ در واقع با آزادسازی واردات طلا و همچنین پذیرش آن به عنوان یکی از روشهای رفع تعهد ارزی، ترکیه به عنوان یکی از مهمترین مبادی واردات طلا به کشور بوده است.
همچنین در ۹ ماهه امسال کالاهای وارداتی با ارزش بالای ۲۰۰ میلیون دلار شامل ۲۳ هزار تن تراکتور فقط با موتور پیستونی درونسوز تراکمی_احتراقی (دیزل یا نیمه دیزل) به ارزش ۳۶۳ میلیون دلار و ذرت دامی با وزن ۷۴۸ هزار تن به ارزش ۲۶۷ میلیون دلار بوده است.
در ۹ ماهه امسال، ۲.۷ میلیون تن گاز طبیعی مایعشده در ظروف یک هزار سانتیمتر مکعب و بیشتر با ارزش ۹۵۵ میلیون دلار به ترکیه صادر شده است. دومین کالای صادراتی ایران به ترکیه، «سایر اوره» حتی به صورت محلول در آب به میزان ۱.۹ میلیون تن با ارزش ۵۸۳ میلیون دلار بوده است.
در ۹ ماهه امسال همچنین کالاهایی با ارزش بالای ۱۰۰ میلیون دلار شامل «آلومینیوم» به صورت کار نشده، غیرممزوج به میزان ۱۵۳ هزار تن با ارزش ۳۳۹ میلیون دلار و «روی» غیرممزوج به میزان ۷۱ هزار تن به میزان ۱۷۶ میلیون دلار صادر شده است.
همانگونه که اشاره شد، ترکیه یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران از سال ۱۳۹۷ تا کنون بوده بهگونهای که در ۹ ماهه امسال ۶.۴ میلیون تن کالا صادر و ۳ میلیون تن کالا از ترکیه وارد شده است. تراز تجاری ۹ ماهه با ترکیه برابر منفی ۲ میلیارد است. عمدهترین اقلام وارداتی ایران از این کشور در مدت یادشده، کالاهایی همچون طلا به اشکال خام، روغن دانه آفتابگردان و ماشینآلات کشاورزی بوده است. از طرف دیگر مهمترین اقلام صادراتی ایران به ترکیه شامل گاز و محصولات پتروشیمی است.
* بر گرفته از ایرنا