بازار تبریز آنلاین - صندوق بینالمللی پول در گزارش اخیر خود، نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی ۲۷ کشور منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی را اعلام کرده که ایران با نسبت بدهی ۳ درصد، در رتبه ۲۶ قرار گرفته است.
ایران بدهکارترین کشور جهان است؟
بیشترین نسبت بدهی خارجی کشورهای منطقه مورد بررسی در گزارش صندوق بینالمللی پول، به سودان با نسبتی حدود ۲۵۶ درصدی و کمترین آن به الجزیره با ۱.۴ درصد تعلق دارد.
برایناساس، بیشترین نسبت بدهی خارجی کشورهای منطقه مورد بررسی در گزارش صندوق بینالمللی پول، به سودان با نسبتی حدود ۲۵۶ درصدی و کمترین آن به الجزیره با ۱.۴ درصد تعلق دارد. به عبارت دیگر، سودان که میزان تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۳۳ میلیارد دلار برآورد میشود؛ نزدیک به ۲ ونیم برابر این میزان، زیر بار تعهدات خارجی قرار داشته که از نظرقانونی مکلف به بازپرداخت آن است.
گزارشهای بینالمللی نیز نشان میدهد، ایران جزو ۱۰ کشور ابتدایی با کمترین میزان بدهی خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی در جهان است و فقط به میزان ۳ درصد تولید ناخالص داخلی خود بدهی خارجی دارد.
بنابراین، خبر منتشر شده مبنی بر «ایران بدهکارترین کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد»، بر اساس همان منبع استناد شده برای این نتیجهگیری، «نادرست» است؛ زیرا بدون هیچ تحلیل خاصی و فقط براساس دادههای گزارش صندوق بینالمللی پول، نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی ایران، از بسیاری از کشورهای منطقه و جهان کمتر است.
روند نزولی بدهی خارجی ایران از ۵ سال پیش تا کنون
بر اساس گزارش بانک مرکزی با عنوان «تراز پرداختها»، روند میزان بدهی خارجی بالفعل ایران در چند سال گذشته همواره کاهشی بوده و از ۱۰ میلیارد دلار سال ۱۳۹۶ به ۶.۲ میلیارد دلار در پایان اسفندماه ۱۴۰۱ رسیده است.